Čokolada koju danas svi konzumiramo, imala je dugu istoriju, a zbog karakteristika koje poseduje uspela je kroz vreme da se modifikuje i ostane omiljena poslastica svih generacija sladokusaca.
Veruje se da je 7. jula 1950. čokolada došla po prvi put iz Amerike u Evropu, kada ju je Ernan Kortes predstavio španskom kralju Karlu V. To je razlog zašto se današnji dan uzima kao datum slavlja.
Zbog svog ukusa i pozitivnog uticaja na naše raspoloženje, čokoladu još zovu i hranom bogova jer se i drvo na kojem raste kakao zove Theobroma cacao, što u prevodu znači „hrana bogova“.
U početku se konzumirala kao napitak, u kombinaciji sa vodom i ljutom papričicom, a današnji čvrsti oblik i sladak ukus je dobila tek 1847. godine u Velikoj Britaniji.
Čokolada se topi na temperaturi neznatno nižoj od normalne temperature našeg tela, tj. istog momenta kad je stavite na jezik. Topljenje čokolade u ustima uzrokuje lučenje endorfina, hormona koje izaziva i ljubljenje.
Iako je potekla sa američkog kontinetna, Evropa danas predstavlja najvećeg svetskog proizvođača i izvoznika čokolade. Najviše čokolade konzumiraju Švajcarci sa potrošnjom po glavi stanovnika od 11 kg godišnje, zatim Nemačka sa 9,1 kg i Estonija sa 8,3 kg.
Ovom prilikom ćemo vas podsetiti na ono što već verovatno znate, a to je da Štark ima u svom portfoliju veliki izbor čokolada – crnih, punjenih, mlečnih i belih, sa posipima, za uživanje i kuvanje, tako da imamo mnogo razloga da se pridružimo slavlju i pozovemo vas da nas posetite.