Sastojci:
Kora:
4 jaja
8 kašika šećera
2 kašičice kakao praha
8 kašika brašna
100ml ulja
200ml mleka
Fil sa mlevenim keksom:
Veliko pakovanje kisele pavlake
300g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
200g prah šećera
Sastojci:
Kora:
4 jaja
8 kašika šećera
2 kašičice kakao praha
8 kašika brašna
100ml ulja
200ml mleka
Fil sa mlevenim keksom:
Veliko pakovanje kisele pavlake
300g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
200g prah šećera
Sastojci:
Kora:
6 belanaca
6 kašika šećera
3 kašike brašna
6 kašika mlevenih pečenih lešnika
Fil:
1l mleka
6 žumanaca
3 kesice pudinga od vanile
220g šećera
1 margarin (250g)
100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Potrebno je još:
200g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
Oko 150ml mleka
Sastojci:
Smesa:
300g posnog margarina
120g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
600g Štark Avala keksa
300ml gaziranog soka od pomorandže
Glazura:
150 g Menaž čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Smesa:
Mikserom umutite margarin sa śećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte 300g mlevenog Štark Avala keksa,150 ml soka i mutite mikserom. Zatim dodajte još 3
Sastojci:
300g Menaž čokolada ili Menaž crnih čoko dugmića
200ml slatke pavlake
Posipanje:
200g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
Priprema:
Slatku pavlaku stavite na srednju vatru da se kratko zagreje, oko tri minuta.
Za to vreme iseckajte Menaž čokoladu na sitne komadiće u odvojenu posudu.
Kad je se slatka pavlaka zagreje, prelijte je preko Menaž čokolade i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Ostavite dobijenu smesu u frižider na tri sata.
Nakon toga, spremite Štar
Sastojci:
Kora:
250g mlevenog Štark Petit Beurre keksa
150g margarina
3 kašike meda
50g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Fil:
400g krem sira
400ml slatke pavlake
150g prah šećera
2 kašike soka od ½ limuna
10g želatina
150g iseckane Menaž čokolade
Priprema:
1. Kora: Margarin i med otopite na niskoj temperaturi. Dodajte mleveni keks, pa dobro sjedinite. Dobijenu smesu utapkaj
Čokolada koju danas svi konzumiramo, imala je dugu istoriju, a zbog karakteristika koje poseduje uspela je kroz vreme da se modifikuje i ostane omiljena poslastica svih generacija sladokusaca.
Veruje se da je 7. jula 1950. čokolada došla po prvi put iz Amerike u Evropu, kada ju je Ernan Kortes predstavio španskom kralju Karlu V. To je razlog zašto se današnji dan uzima kao datum slavlja.
Zbog svog ukusa i pozitivnog uticaja na naše raspoloženje, čokoladu još zovu i hranom bogova jer se i drvo na kojem raste kakao zove Theobroma cacao, što u prevodu znači „hrana bogova“.
U početku se konzumirala kao napitak, u kombinaciji sa vodom i ljutom papričicom, a današnji čvrsti oblik i sladak ukus je dobila tek 1847. godine u Velikoj Britaniji.
Čokolada se topi na temperaturi neznatno nižoj od normalne temperature našeg tela, tj. istog momenta kad je stavite na jezik. Topljenje čokolade u ustima uzrokuje lučenje endorfina, hormona koje izaziva i l
Čokolada je neodoljiv slatkiš za milione ljudi širom sveta. I ne samo to, ona predstavlja prirodni izvor endorfina, hormona sreće, te utiče pozitivno na naše raspoloženje. Potiče iz Južne Amerike, gde su je Maje i Azteci koristili kao valutu i pili kao napitak. Prva čokolada je stigla u Evropu 1519. godine, kada su je moreplovci predstavili kralju Španije.
Čokolada je bila izvor inspiracije za mnoge umetnike, od slikara i vajara do filmskih stvaralaca i pisaca. U svetu umetnosti, čokolada je prikazana na mnogo različitih načina, odražavajući njen složen i raznolik kulturni značaj.
Jedan od najpoznatijih prikaza čokolade u umetnosti je slika „Mrtva priroda sa čokoladnom posudom” holandskog majstora Jana Davidsa de Hema. Ova slika mrtve prirode, nastala u 17. veku, prikazuje lonac čokolade, šolju i razno voće i slatkiše, ukazujući na dekadenciju i luksuz povezan sa čokoladom u to vreme.
U filmu se čokolada često koristila kao simbol iskušenja i uživanja. Jed
Verujemo da se svaki put unervozite kada treba da odlučite koju poslasticu da pripremite svojim ukućanima za Uskrs. Ispuniti svačije želje i prohteve, a uz to uštedeti na vremenu kojeg nemate na pretek, nije lak zadatak.
Stoga smo pripremili recept za tortu sa Štark piškotama, Menaž čokoladom i lešnicima, jer za nju neće biti potrebno pečenje, pa je samim tim i vreme pripreme dosta kraće. Glazura je hrskava zbog lešnika, a kora kremasta i lagana, tako da verujemo da će svi sladokusci u vašem domu biti zadovoljni.
Priprema je jako jednostavna, traje svega 30 minuta. Smo imajte u vidu da je torti potrebno više vremena da se slegne, pa pripremu obavite dan ranije. Pratite korake, počinjemo.
Za koru je potrebno:
Za fil je potrebno: