The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Ova stranica koristi kolačiće
Koristimo kolačiće kako bi vaše iskustvo bilo bolje. Da bi smo uskladili novu direktivu o e-privatnosti, moramo zatražiti vašu saglasnost da podesite kolačiće.Saznaj više.
Ovi kolačići su neophodni da bi web sajt funkcionisao i ne mogu se isključiti. Obično se postavljaju kao odgovor na vaše zahteve za usluge, kao što su podešavanja zaštite ličnih podataka, popunjavanje ili odjava obrazaca. Možete da podesite pretraživač da odbija kolačiće ili da vas obavesti o njima - ali neki delovi sajta tada neće raditi. Ovi kolačići ne čuvaju nikakve informacije koje mogu da vas identifikuju.
Ovi kolačići nam omogućavaju da brojimo posete kako bismo mogli da poboljšamo rad našeg sajta. Oni nam pomažu da prepoznamo koje su stranice posećene i kako se posetilac kreće po sajtu. Sve informacije koje prikupljaju ovi kolačići su anonimne. Ako odbijete korišćenje ovih kolačića, nećemo znati kada posetite sajt i nećemo moći da pratimo njegov rad.
Ove kolačiće mogu postaviti na naš sajt naši partneri za oglašavanje. Ove kompanije ih mogu koristiti za pravljenje profila vaših interesovanja i prikazivanje relevantnih oglasa. Oni ne čuvaju lične podatke. Ako odbijete ove kolačiće, oglasi neće biti prilagođeni.
Besplatna dostava za sve porudžbine u vrednosti preko 3.000 RSD
Da li ste primetili kako se najslađi pokloni mere emocijama koje prenose? [1] [2] Bilo da je u pitanju kutija finih pralina za posebnu priliku ili čokoladna poslastica koja nekome ulepša dan bez posebnog povoda, slatki pokloni su deo gotovo svih kultura širom sveta.
Hajde da zajedno istražimo rituale poklanjanja i kako odabir pravih slatkih proizvoda može da učini svaki gest još značajnijim. Saznajte zašto su slatki darovi simbol pažnje i ljubavi – i kako da uz njih ostavite nezaboravan utisak!
Poklanjanje nije rezervisano samo za rođendane i praznike – svaki dan može biti prava prilika da nekome izmamimo osmeh i pokažemo koliko nam znači. U Štark Shop-u znamo da su sitnice te koje ostavljaju najlepši trag, a kada su upakovane s ljubavlju, postaju deo najdražih uspomena.
Zato smo osmislili ponudu slatkiša koji donose radost u svakom zalogaju! Bilo da tražite savršen znak pažnje za Dan zaljubljenih, Dan žena ili, jednostavno, želite nekome da ulepšate dan – mi imamo pravi izbor za vas. Boema
Kora:Umutite penasto belanca, pa dodajte šećer. Kada se umuti šećer, polako dodajte žumanca i mutite, posle dodajte brašno, kakao prah i ulje. Sjedinite sve sastojke i stavite u pleh da se peče na 180°C 20-25 minuta. Kada se kora ispeče, vruću je prelijte hladnim mlekom i ostavite da se ohladi.
Fil sa mlevenim keksom: U posudu sipajte i polako umutite, možete i ručno, kiselu pavlaku, prah šećer i postepeno dodajte mleveni Štark Avala ili Štark Petit Beurre keks.
Drugi fil: Umutite šlag sa mlekom u čvrstu smesu ili umutite samo slatku pavlaku.
Glazura: Otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa uljem na tihoj vatri. Kada
Priprema: 1. Kora: Margarin i med otopite na niskoj temperaturi. Dodajte mleveni keks, pa dobro sjedinite. Dobijenu smesu utapkajte na dno okruglog kalupa prečnika 26 cm kome se skida ivica. Unutrašnji obod kalupa namažite margarinom i obložite trakama papira za pečenje, kako bi se ivica lakše skinula. Istopite na pari Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, pa u tankom sloju premažite podlogu. Ostavite u frižider da se stegne, dok pripremate fil.
2. Fil: Ručno izmešajte krem sir sa prah šećerom. Posebno mikserom umutite slatku pavlaku i sjedinite sa krem sirom. Dodajte limunov sok. Želatin prelijte sa malo hladne vode, pa kad nabubri, zagrejte na niskoj temperaturi dok se sve mrvice ne istope i polako sipajte u fil sobne temperature
Sastojci: 300g Menaž čokolada ili Menaž crnih čoko dugmića 200ml slatke pavlake Posipanje: 200g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
Priprema: Slatku pavlaku stavite na srednju vatru da se kratko zagreje, oko tri minuta. Za to vreme iseckajte Menaž čokoladu na sitne komadiće u odvojenu posudu. Kad je se slatka pavlaka zagreje, prelijte je preko Menaž čokolade i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Ostavite dobijenu smesu u frižider na tri sata. Nakon toga, spremite Štark Avala ili Štark Petit Beurre mleveni keks, oblikujte smesu u kuglice i svaku pospite keksom. Umesto Menaž čokolade možete da koristite i Menaž crne čoko dugmiće.
Smesa: 300g posnog margarina 120g šećera u prahu 1 kesica vanilin šećera 600g Štark Avala keksa 300ml gaziranog soka od pomorandže Glazura: 150 g Menaž čokolade 3 kašike ulja
Priprema: Smesa:
Mikserom umutite margarin sa śećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte 300g mlevenog Štark Avala keksa,150 ml soka i mutite mikserom. Zatim dodajte još 300g mlevenog Štark Avala keksa i 150 ml soka, pa sjedinite mikserom. Obruč za tortu stavite na tacnu i rasporedite pripremljenu smesu. Glazura:
Menaž čokoladu polomite na kockice, stavite u šerpu, dodajte ulje i otopite na pari. Čokoladnu glazuru nanesite preko smese i ostavite u frižider da prenoći. Sutradan izvadite tortu iz zamrzivača i uklonite obruč. Tortu secite na parčiće željene veličine, servirajte i poslužite.
Kora: 6 belanaca 6 kašika šećera 3 kašike brašna 6 kašika mlevenih pečenih lešnika Fil: 1l mleka 6 žumanaca 3 kesice pudinga od vanile 220g šećera 1 margarin (250g) 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića Potrebno je još: 200g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa Oko 150ml mleka za umakanje keksa Dekoracija: 200g šlaga ili 500ml umućene slatke pavlake
Priprema: Kora:
Belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Nastavite da mutite oko dva minuta i na kraju ručno umešajte brašno i mlevene lešnike. Rernu uključite da se zagreje na 180 stepeni, izlijte smesu za koru u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje, pecite 15 minuta. Veličina pleha je 20×35 cm. Fil:
Polovinu mleka sipajte u šerpu i dodajte šećer. U drugu polovinu mleka mikserom umutite žumanca i puding. Sve sipajte u šerpu i skuvajte fil tako da se krem zgusne. Sve vreme mešajte da fil ne zagori. Kada se fil skuva, ostavite sa strane da se ohladi. Posebno umutite margarin i posebno umutite
Čokolada koju danas svi konzumiramo, imala je dugu istoriju, a zbog karakteristika koje poseduje uspela je kroz vreme da se modifikuje i ostane omiljena poslastica svih generacija sladokusaca.
Veruje se da je 7. jula 1950. čokolada došla po prvi put iz Amerike u Evropu, kada ju je Ernan Kortes predstavio španskom kralju Karlu V. To je razlog zašto se današnji dan uzima kao datum slavlja.
Zbog svog ukusa i pozitivnog uticaja na naše raspoloženje, čokoladu još zovu i hranom bogova jer se i drvo na kojem raste kakao zove Theobroma cacao, što u prevodu znači „hrana bogova“.
U početku se konzumirala kao napitak, u kombinaciji sa vodom i ljutom papričicom, a današnji čvrsti oblik i sladak ukus je dobila tek 1847. godine u Velikoj Britaniji.
Čokolada se topi na temperaturi neznatno nižoj od normalne temperature našeg tela, tj. istog momenta kad je stavite na jezik. Topljenje čokolade u ustima uzrokuje lučenje endorfina, hormona koje izaziva i ljubljenje.
Čokolada je neodoljiv slatkiš za milione ljudi širom sveta. I ne samo to, ona predstavlja prirodni izvor endorfina, hormona sreće, te utiče pozitivno na naše raspoloženje. Potiče iz Južne Amerike, gde su je Maje i Azteci koristili kao valutu i pili kao napitak. Prva čokolada je stigla u Evropu 1519. godine, kada su je moreplovci predstavili kralju Španije.
Čokolada je bila izvor inspiracije za mnoge umetnike, od slikara i vajara do filmskih stvaralaca i pisaca. U svetu umetnosti, čokolada je prikazana na mnogo različitih načina, odražavajući njen složen i raznolik kulturni značaj.
Jedan od najpoznatijih prikaza čokolade u umetnosti je slika „Mrtva priroda sa čokoladnom posudom” holandskog majstora Jana Davidsa de Hema. Ova slika mrtve prirode, nastala u 17. veku, prikazuje lonac čokolade, šolju i razno voće i slatkiše, ukazujući na dekadenciju i luksuz povezan sa čokoladom u to vreme.
U filmu se čokolada često koristila kao simbol iskušenja i uživanja. Jedan od najpoznatijih primera