Bademi, uzgajani na sunčanim podnebljima, predstavljaju jedan od najstarih i najcenjenijih plodova na svetu. Ovaj čudesan i hranljiv plod uzgaja već više od tri hiljade godina i smatra se simbolom zdravlja, lepote i dugovečnosti.
Bademi su bogati proteinima, vitaminima i mineralima, kao što su magnezijum, gvožđe, cink i vitamin E, što ih čini izuzetno korisnim za naše zdravlje. Oni takođe sadrže visok nivo mononenasićenih masnih kiselina, koje su neophodne za održavanje zdrave ravnoteže u organizmu.
Danas se čak 80% badema na svetu proizvodi u Kaliforniji, a čak 40% završi u rukama čokoladne industrije.
Osim što su zdravi, bademi su vrlo ukusni, a mogu se koristiti i u kombinaciji sa drugim sastojcima, kao slani i slatki. Mogu se jesti sirovi ili prženi, sa čokoladnim prelivom poput naših dražeja. Pored toga, dodali smo i kakao prah preko mlečne čokolade, a postoji i verzija sa cimetom, kao i raznobojinim glazurama.
Bademi takođe igraju ključnu ulogu u različitim kulturama širom sveta. Koriste se u dekorativnom zidnom slikarstvu, keramici i nakitu. U islamskoj kulturi se smatraju simbolom sreće i blagostanja, dok su u staroj Grčkoj bili cenjeni kao simbol lepote i dugovečnosti. U starom Egiptu bademe su smatrali delikatesom u kojem su uživali članovi najvišeg društva. Nekoliko badema je čak pronađeno u Tutankamonovoj grobnici.
Pre nego što zagrizete badem, setite se ne samo koliko su korisni za vaše zdravlje, već koliko obiluju bogatom istorijom. Sa njima ne može pogrešiti, bez obzira na to u kojoj kombinaciji ih konzumirate.