Od francuskih pralina do japanskog močija, kolači dolaze u raznim oblicima i ukusima. Poslastičarstvo je zaista umetnost! Recepti za kolače nastaju u zavisnosti od dostupnosti sastojaka u određenoj zemlji i ukusa koji su se razvijali tokom istorije što im daje posebnost. Otkrijte koji su kolači tradicionalno popularni u nekim zemljama širom sveta!
Francuska – Truffes au chocolat
Postoji verzija ovog deserta u gotovo svakoj zemlji, ali činjenica je da je u Francuskoj možda najukusniji i najpopularniji. ,,Truffe’’ je zapravo vrsta čokoladne praline. Pravi se od posebne vrste čokoladnog ganaš krema, čijoj recepturi su značajno doprineli francuski i belgijanski poslastičari. Tradicionalni francuski truffe, odnosno pralina, uvaljana je na kraju u kakao prah ili mleveni lešnik. Da bi ova poslastica imala pun čokoladni ukus, potrebno je izabrati čokoladu visokog kvaliteta i sa najvećim procentom kakaoa!
Nemačka – Gewürzkuchen
U pitanju je veoma jednostavna poslastica, koja se lako priprema. Kroz recept se pojavljuju raznoliki začini poput cimeta, muskatnog oraščića i đumbira. Poput svakog kolača na bazi patišpanja, nezaobilazni dodaci su jaja i brašno, ali umesto mleka, u ovaj kolač ide vino! Na kraju, kao sastojak koji obezbeđuje pun, bogat i sočan ukus, ide čokolada. Gewürzkuchen je čest na prazničnim trpezama u domovima širom Nemačke, a služi se uz čaj ili kuvano vino.
Turska – Revani
U Turskoj, poput u drugim zemljama Arabije, poznat slatkiš je, naravno, baklava. Međutim, postoji kolač koji se tamo jede podjednako često kao i baklava. Revani se priprema od griza, limuna i sirupa od narandže. Sirup se koristi na samom kraju pripreme kao preliv, kada se kolač ispeče. On ga čini sočnim i daje mu intenzivniji ukus. Ako vam zvuči poznato, u nekim zemljama se umesto sa sirupom od narandže priprema sa mlekom, dok je u Srbiji ovakva verzija poznata kao koh.
Japan – Mochi
Mochi je tradicionalni japanski delikates, koji se pravi od prinčanog testa, odnosno pirinčane paste. Prema tradiciji, priprema se za novogodišnju noć, mada, postao je izuzetno popularan, te se zapravo jede tokom cele godine. Testo za mochi se sprema na poseban način i postoje majstori koji se specijalizuju isključivo za njegovu pripremu. Ono se oblikuje, najčešće u loptice, koje se pune različitim sastojcima poput slatke paste od crvenog pasulja, paste od vanile, čokolade, voća, pa čak i sladoleda. Moči se može pronaći u raznim varijacijama i postao je veoma popularan van granica Japana, širom sveta.
Indija – Mawa
Mawa se sastoji od mleka, kardamona i orašastih plodova, poput badema i indijskog oraha. Za pripremu se koristi određeni oblik stvrdnutog mleka, dobijenog u procesu veoma sporog kuvanja, tako da tečnost ispari – dobijena smesa se naziva ,,khoa’’. Khoa se meša sa ,,mawa’’ – posebnim indijskim brašnom, potom se dodaju mleveni orašasti plodovi i sastojci se mešaju sa jajima. Savršeno se slaže uz jak crni čaj.
Novi Zeland i Australija – Pavlova
Pavlova je dobila naziv po poznatoj ruskoj balerini, Ani Pavlovnoj. Kolač je osmišljen u njenu čast tokom posete Novom Zelandu, mada je poreklo i recept ovog deserta stalna rasprava između Australijanaca i Novozelanđana. Tradicionalno, pravi se od zašećerenih, pečenih belanaca, odnosno puslica. U receptima nastalim tokom poslednjih godina, dodaje se i brašno od kukuruza, koje kori daje hrskavost, sa tim što ona ostaje mekana u središtu. Fil čini osvežavajuća krema od sira, slatke pavlake i vanile uz dodatak raznog voća, najčešće kivija, malina, jagoda i borovnica.
Meksiko – Tres Leches
Iako potiče iz egzotičnog Meksika, kolač Tres Leches je izuzetno popularan u Albaniji i Makedoniji, kao i u Bosni. Podseća na koh, sa tim što je bogatiji, sočniji i preliva se sa tri vrste mleka. Nastao je u Latinskoj Americi sa idejom da se poveća prodaja tek patentiranog mleka u prahu. ,,Tres Leches’’ naziv odnosi se kondenzovano, obično i mleko u prahu – ove tri vrste mleka daju prepoznatljivu sočnu i mekanu teksturu. Samo testo se priprema od griza i jaja preko kojeg se dodaje poseban preliv od karamele, šlag ili umućena belanca. Na kraju, dobija se vrlo bogat kolač, drugačiji od turskog revani ili srpskog koha.
Italija – Panforte
Panforte kolač je nastao još u 13. veku u prelepoj Sijeni. Bukvalan prevod reči “panforte” bi bio tvrdi, jaki, aromatični (forte) hleb (pane). U pitanju je voćni hleb sa smokvama, lešnicima, bademima i crnom čokoladom. Panforte se u Sijeni pravi za vreme Božića i smatra se svojevrsnim suvenirom ovog grada, a popularan je i u celoj Italiji. Uz šolju toplog mleka, prava je poslastica, puna čokoladnih i voćnih hrskavih komadića!
Češka – Bábovka
Bábovka je češki tradicionalni kolač koji datira još iz 17. veka. S obzirom na to da je reč o varijaciji kuglof kolača, peče se u okrugloj modli, kao i pomenuti kolač. Pravi se od jaja, brašna, šećera, mleka i kvasca. Postoji mnoštvo recepata za babovku u zavisnosti od zemlje gde se priprema. Konkretno, češka varijanta se priprema uz obilatu količinu kakao praha, a manje sušenog voća. Jede se sam ili sa marmeladom, služi se uz šolju toplog čaja.
Švedska – Kladdka
Kladdka je švedska verzija čokoladnog braunija – jedina razlika je što se u određenim receptima stavljaju sušene brusnice. Hrskava kora formira se oko bogatog, čokoladnog dela, koji ostaje mekan i sočan, ukoliko se pažljivo peče i ako se koristi kvalitetna, crna čokolada za kuvanje. Kladdka je popularna u gotovo svakom švedskom domaćinstvu i priprema se tokom cele godine!
Koji je vaš omiljeni kolač? Pošaljite nam recept!