Sigurno imate omiljenu rođendansku tortu, ali da li znate koja torta je bila najčešća na trpezama godine kada ste rođeni? Većina ovih torti se i danas rado sprema u mnogim domovima. Retko koja proslava prolazi bez čuvene Doboš ili Reforma torte. Ukusnoj Švarcvald torti niko ne može da odoli, a čokoladne torte su još uvek omiljene svima! Pročitajte kada su neki od ovih recepata postali popularni i kada su ih domaćice najviše razmenjivale među sobom.
Šifon torta (1948 – 1956)
Šifon torta je ukusna, lagana i priprema se bez mleka. U pitanju je jednostavan patišpanj, koji se savršeno uklapa uz kafu ili čaj. Mekana tekstura dobija se dobrim mućenjem jaja uz dodatak voćnog soka – najčešće limunovog. Istorija ovog deserta seže do 1920. godine, kada je njen recept osmislio poslastičar i pekar Harry Baker. On je svoj recept 1948. godine prodao poznatoj prehrambenoj firmi ,,Betty Crocker’’. Marketinška kampanja koja je pratila promociju ove torte učinila ju je izuzetno popularnom, te ona oko 1950. godine postaje sastavni deo trpeze svakog domaćinstva. Takođe, recept za Šifon tortu počinje da bude deo recepata drugih torti, kao kora, odnosno klasičan patišpanj, koji se nadalje filuje kremom po izboru.
Reforma torta (1960 – 1967)
Za Reformu mnogi sladokusci tvrde da je kraljica svih torti. Pravi je starinski klasik sa korama od belanaca i puno oraha ili lešnika, sa kuvanim filom od žumanaca i čokolade. Bogata je, raskošna i dovoljno svečana da se može pripremiti u svakoj prilici. Osim što je neki nazivaju “reformom”, mnogi je zovu i “omalterisana”, “cigla torta” i slično. Kad god se spominju bogatije, slatke torte izuzetne strukture, čiji je fil gust i poput maltera vezuje kore, često se misli upravo na ovakav tip torte. Naše mame, bake i tetke znaju da je prave, omiljena je i nalazi se na porodčnim trpezama čak i danas. Jednostavna je za pravljenje i savršena, ukoliko tek počinjete da vežbate svoje poslastičarske sposobnosti.
Šampanj torta (1961 – 1969)
Na društvenim mrežama ste zasigurno imali prilike da pogledate da se u određenim receptima koriste gazirana pića u pripremi torti i kolača. Ovaj neobičan trend ne predstavlja novinu – Šampanj torta postala je popularna već tokom šezdesetih godina. Zvezda recepta je, kako i sam naziv govori – penušavi šampanjac, koji se u ovom slučaju koristi za pripremu kora, kao i za pripremu fila. Kore su lagane, vazdušaste i mekane, a krem je gust i idealne slatkoće ukoliko ne volite izrazito slatke torte – priprema se sa slatkom pavlakom, jajima, šampanjcem i vanilom. U različitim verzijama recepata, dodaje se voće, najčešće jagode ili maline, jer svojom blagom kiselošću prave kontrast slatkoj, gustoj i vanilastoj teksturi. Savršena je za letnje večeri i baštenske zabave!
Torta od šargarepe (1970 – 1979)
Deserti sa šargarepom pripremaju se još od srednjeg veka, najčešće usled velike dostupnosti ovog povrća u većini zemalja sveta. Torte i kolači sa šargarepom dostigli su veliku popularnost tokom sedamdesetih godina iz nekoliko zanimljivih razloga. Prvi i najvažniji je upravo nesvakidašnji fil od neutralnog sira, a budimo iskreni – dobar fil je ono što tortu čini kompletnom. Drugi razlog njene popularnosti leži u činjenici da je zdravija i nižih kalorijskih vrednosti od većine poslastica. Naravno, mogu se naći različite varijacije recepta, ali osnovne sastojke čine šargarepa, brašno, med, a za fil – sir i slatka pavlaka. Podseća na još jedan ukusan slatkiš – čizkejk, zar ne?!
Doboš torta (1980 – 1987)
Doboš torta potiče iz Mađarske i prvi recept je nastao još oko 1880. godine. Naziv je dobila po svom tvorcu, Jozefu Dobosu, poslastičaru iz Budimpešte. Kao iskusni poslastičar, želeo je da napravi tortu koja će ostati sveža tokom dužeg vremena, jer su u to vreme tehnike hlađenja i čuvanja hrane bile ograničene. Torta se sastoji od slojeva, najčešće pet kora, između kojih je smešten bogat fil od putera i čokolade. Preko cele torte se premazuje karamel fil, dok se po ivicama stavljaju pečeni, sitno seckani orasi, lešnici i drugi orašasti plodovi po ukusu. Doboš torta postala je izuzetno popularna tokom porasta turizma u Mađarskoj što je sladokuscima širom Evrope pružilo inspiraciju da puste mašti na volju i kreiraju razne varijante ove ukusne poslastice.
Švarcvald torta (1987 – 1995)
Švarcvald ili ,,Black Forest’’ torta nije dobila naziv po planinskom predelu u jugoistočnom predelu Nemačke (koji se naziva ,,crna šuma’’) kako biste mogli da pretpostavite, već po popularnom likeru iz iste oblasti. Liker se naziva Schwarzwälder Kirsch i dobija se destilovanjem nezrelih višanja. U originalnom receptu, torta se pravi sa dodatkom pomenutog likera, međutim, kako mnogima nije dostupan, zamenjen je likerom od višanja, brendijem ili rumom. Sigurno ćete naići na mišeljenja da je torta napravljena po uzoru na nošnje iz ovog predela – gde su žene nosile crne haljine sa belim košuljama i šešire sa specifičnim crvenim ukrasima, koji su podsećali na višnje. Čokoladni patišpanj, bogat krem od slatke pavlake i kremastog sira, liker i višnje su glavni sastojci torte za koju zna svaki kraj sveta!
Pesak torta (1995 – 2005)
Jednostavna torta dugo je bila popularna u domaćinstvima, naročito u onim sa mlađom decom. Dokaz je da dobre stvari ne treba menjati, zbog čega se još uvek često sprema za dečije rođendanske proslave, budući da ima sastojke koje gotovo svi vole, lako se priprema i najvažnije – rerna vam neće biti potrebna! Sastoji se od tri sloja: prvi čini kora od keksa na koji se dodaju dva sloja fila, jedan sa orasima, a drugi mlečni, od pudinga i čokolade. Vreme potrebno za pripremu će vas zasigurno obradovati – potrebno vam je svega 20 minuta. Kremasta Pesak torta idealna je poslastica za sve koji žele brzo i jednostavno da pripreme nešto slatko za drage osobe.
Čizkejk (2005 – 2010)
Čizkejk je tokom protekle decenije postao jedan od omiljenih kolača mnogih sladokusaca širom svetu. Koliko je popularan najbolje govori činjenica da postoji mnoštvo varijacija originalnog recepta, koji je podstakao ljude da ga obogate svojim omiljenim sastojcima. Kada pustite mašti na volju, nastaje magija. Prema originalnoj recepturi, kora se pravi od keksa, osvažavajući fil od kombinacije krem sira i slatke pavlake, dok završni sloj čini preliv od šumskog voća. Danas postoje recepti bez voćnog sloja ili predlažu završni sloj sa drugim voćem, kao i sa filom gde se dodaje čokolada, bilo bela ili crna. Poslastica je jednostavna za pripemu, prave slatkoće i u njenom ukusu mogu uživati sve generacije!
Čokoladna torta (2010 – )
Čokoladne torte su gotovo svima omiljene i nikada ne izlaze ,,iz mode’’. Poslednjih godina, izuzetno su popularne one koje su u potpunosti čokoladne, bez oraha, voćnih premaza, šlaga i sličnih sastojaka. Dovoljna je samo čokolada za izuzetan ukus! Kore se prave poput klasičnog patišpanja, uz dodatak kakaoa ili čokolade u prahu, a fil je bogat i kremast, nalik musu od najkvalitetnijih čokolada za kuvanje. Ukusi su jasni – čokolada i samo čokolada, a mi dodajemo i Menaž čokolada!
Podelite sa nama…Koja je vaša omiljena torta?