Poslastica za uskršnju trpezu: torta od piškota, čokolade i oraha

Verujemo da se svaki put unervozite kada treba da odlučite koju poslasticu da pripremite svojim ukućanima za Uskrs. Ispuniti svačije želje i prohteve, a uz to uštedeti na vremenu kojeg nemate na pretek, nije lak zadatak. 

Stoga smo pripremili recept za tortu sa Štark piškotama, Menaž čokoladom i lešnicima, jer za nju neće biti potrebno pečenje, pa je samim tim i vreme pripreme dosta kraće. Glazura je hrskava zbog lešnika, a kora kremasta i lagana, tako da verujemo da će svi sladokusci u vašem domu biti zadovoljni. 

Priprema je jako jednostavna, traje svega 30 minuta. Smo imajte u vidu da je torti potrebno više vremena da se slegne, pa pripremu obavite dan ranije. Pratite korake, počinjemo. 

Za koru je potrebno:

  • 300 g Štark piškota
  • 250 ml mleka

Za fil je potrebno:

  • 500 ml mleka
  • 1 jaje
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike kukuruznog skroba
  • 100 g Menaž čokolade
  • 100 g putera
  • 100 ml slatke pavlake

Za preliv je potrebno:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 120 g Menaž čokolade
  • 50 g seckanih lešnika

Priprema:

Štark piškote umočite u mleko i poređajte ih po dnu i bočnim ivicama kalupa prečnika 24 cm. Dok lepo ne omekšaju od mleka, spremite se za pripremu fila.

Da biste napravili fil, u šerpicu sipajte mleko, a zatim dodajte jaje, šećer, kukuruzni skrob i sve to dobro promešajte, a zatim kuvajte na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje, sve dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte izlomljenu Menaž čokoladu i mešajte je da se skroz rastopi, pa ubacite puter, još jednom dobro promešajte i dodajte slatku pavlaku. Sve to mešajte tako da dobijete ujednačen krem. 

Sipajte fil u kalup u koji ste prethodno poređali piškote, a zatim poređajte odozgo još jedan red namočenih piškota. 

Stavite tortu u frižider na nekoliko sati da bi se kremasti fil stegao. 

Da biste napravili preliv, pomešajte u šerpici zagrejanu slatku pavlaku i Menaž čokoladu, a zatim mešajte tako da dobijete kremastu smesu. Lešnike koje ste krupnije naseckali ubacite unutra i sve dobro promešajte. Kada se torta bude ohladila i stegla, izvadite je iz kalupa, a zatim preko nje ravnomerno premažite glazuru.

Nadamo se da smo vam pomogli. Uživajte u uskršnjim praznicima sa svojim ukućanima i nezaboravite da nam javite utiske. Prijatno!