Verujemo da se svaki put unervozite kada treba da odlučite koju poslasticu da pripremite svojim ukućanima za Uskrs. Ispuniti svačije želje i prohteve, a uz to uštedeti na vremenu kojeg nemate na pretek, nije lak zadatak.
Stoga smo pripremili recept za tortu sa Štark piškotama, Menaž čokoladom i lešnicima, jer za nju neće biti potrebno pečenje, pa je samim tim i vreme pripreme dosta kraće. Glazura je hrskava zbog lešnika, a kora kremasta i lagana, tako da verujemo da će svi sladokusci u vašem domu biti zadovoljni.
Priprema je jako jednostavna, traje svega 30 minuta. Smo imajte u vidu da je torti potrebno više vremena da se slegne, pa pripremu obavite dan ranije. Pratite korake, počinjemo.
Za koru je potrebno:
- 300 g Štark piškota
- 250 ml mleka
Za fil je potrebno:
- 500 ml mleka
- 1 jaje
- 4 kašike šećera
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 100 g Menaž čokolade
- 100 g putera
- 100 ml slatke pavlake
Za preliv je potrebno:
- 200 ml slatke pavlake
- 120 g Menaž čokolade
- 50 g seckanih lešnika
Priprema:
Štark piškote umočite u mleko i poređajte ih po dnu i bočnim ivicama kalupa prečnika 24 cm. Dok lepo ne omekšaju od mleka, spremite se za pripremu fila.
Da biste napravili fil, u šerpicu sipajte mleko, a zatim dodajte jaje, šećer, kukuruzni skrob i sve to dobro promešajte, a zatim kuvajte na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje, sve dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte izlomljenu Menaž čokoladu i mešajte je da se skroz rastopi, pa ubacite puter, još jednom dobro promešajte i dodajte slatku pavlaku. Sve to mešajte tako da dobijete ujednačen krem.
Sipajte fil u kalup u koji ste prethodno poređali piškote, a zatim poređajte odozgo još jedan red namočenih piškota.
Stavite tortu u frižider na nekoliko sati da bi se kremasti fil stegao.
Da biste napravili preliv, pomešajte u šerpici zagrejanu slatku pavlaku i Menaž čokoladu, a zatim mešajte tako da dobijete kremastu smesu. Lešnike koje ste krupnije naseckali ubacite unutra i sve dobro promešajte. Kada se torta bude ohladila i stegla, izvadite je iz kalupa, a zatim preko nje ravnomerno premažite glazuru.
Nadamo se da smo vam pomogli. Uživajte u uskršnjim praznicima sa svojim ukućanima i nezaboravite da nam javite utiske. Prijatno!