
- Štrudla sa orasima i Štark čokoladom -
Postoje neki mirisi i ukusi koji nas vraćaju kroz vreme - pravo u detinjstvo. Dovoljno je samo malo toplog mleka, prstohvat mlevenih oraha ili kockica čokolade, da nas srcem odvede pravo u kuhinju naše bake. Dok smo mi gledali crtani i čekali da se ispeče štrudla, ona je mesila testo, merila „odokativno“, i s ljubavlju u fil dodavala ono najbolje što ima.
Tada nismo znali da su baš ti trenuci dragoceni - i da ćemo ih jednom tražiti u receptima, ukusima, brendovima koje volimo. Danas, dok pripremamo omiljene tradicionalne kolače, uz Štark čokolade koje nas već generacijama prate, kao da se čuje bakin glas: „Nemoj da žuriš, pusti da naraste… i narendaj malo više čokolade.“
Zato smo za vas pripremili recept za najlepšu štrudlu sa orasima i čokoladom - baš onakvu kakvu pamtimo iz detinjstva, sa dodatkom naših omiljenih Štark čokolada.


Priprema:
Testo: Mleko zagrejte, pa u manjem delu rastvorite kvasac i kašičicu šećera. U ostatak mleka stavite omekšali margarin i mešajte dok se ne istopi. Dodajte šećer i brašno, zatim ubacite nadošli kvasac. Zamesite mekano testo, pokrijte krpom i ostavite da naraste (oko 45–60 min).
Fil: Mlevene orahe pomešajte sa šećerom. Štark Najlepše želje mlečnu čokoladu izrendajte krupno i dodajte u orahe. Mleko zagrejte do ključanja, dodajte puter da se istopi, pa sve prelijte preko oraha i čokolade. Dobro izmešajte – miris će vas odmah podsetiti na detinjstvo.
Formiranje: Nadošlo testo podelite na dva dela. Svaki deo razvucite u pravougaonik, premažite polovinom fila, uvijte u štrudlu i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite još 15 min da odstoji.
Pečenje: Premažite štrudle žumancetom razmućenim sa vodom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumene.
Saveti i posna varijanta:
Ukoliko želite posnu verziju - koristite Štark Menaž posnu čokoladu za jelo i kuvanje umesto mlečne, biljno mleko (sojino, ovseno ili bademovo) te posni margarin. Ukus ostaje bogat, pun i čokoladan.
Za kraj...
Ovaj recept nije samo za pun stomak - već za puno srce. Jer ukus domaće štrudle, obogaćen poznatim komadićima Štark čokolade, je pravi recept za osmeh koji budi uspomene. Ako vam se dopada, podelite ga sa nekim ko veruje da dobre stvari ne treba menjati. I ne zaboravite - u svakoj štrudli ima malo ljubavi... i malo Štarka. ❤️