The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Ova stranica koristi kolačiće
Koristimo kolačiće kako bi vaše iskustvo bilo bolje. Da bi smo uskladili novu direktivu o e-privatnosti, moramo zatražiti vašu saglasnost da podesite kolačiće.Saznaj više.
Ovi kolačići su neophodni da bi web sajt funkcionisao i ne mogu se isključiti. Obično se postavljaju kao odgovor na vaše zahteve za usluge, kao što su podešavanja zaštite ličnih podataka, popunjavanje ili odjava obrazaca. Možete da podesite pretraživač da odbija kolačiće ili da vas obavesti o njima - ali neki delovi sajta tada neće raditi. Ovi kolačići ne čuvaju nikakve informacije koje mogu da vas identifikuju.
Ovi kolačići nam omogućavaju da brojimo posete kako bismo mogli da poboljšamo rad našeg sajta. Oni nam pomažu da prepoznamo koje su stranice posećene i kako se posetilac kreće po sajtu. Sve informacije koje prikupljaju ovi kolačići su anonimne. Ako odbijete korišćenje ovih kolačića, nećemo znati kada posetite sajt i nećemo moći da pratimo njegov rad.
Ove kolačiće mogu postaviti na naš sajt naši partneri za oglašavanje. Ove kompanije ih mogu koristiti za pravljenje profila vaših interesovanja i prikazivanje relevantnih oglasa. Oni ne čuvaju lične podatke. Ako odbijete ove kolačiće, oglasi neće biti prilagođeni.
Krsna slava je jedan od najvažnijih praznika u našem kulturnom nasleđu. Ona spaja porodicu, rodbinu i prijatelje oko slavske trpeze, a svaki gost želi da donese poklon koji ima posebnu vrednost i simboliku. Iako su tradicionalni darovi uvek dobrodošli, danas sve više na značaju dobijaju personalizovani pokloni za slavu - oni koji nose lični pečat i koji domaćinu govore: „Ovo je baš za tebe.“
U ovom tekstu otkrićemo zašto personalizacija pravi toliku razliku i kako možete odabrati poklon koji će domaćini pamtiti još dugo nakon proslave.
Zašto personalizacija čini poklon posebnim
Kada poklanjamo nešto što je univerzalno, domaćin će se svakako obradovati, ali možda neće imati osećaj da je dar baš njemu namenjen. Personalizacija menja celu priču. Ona pokazuje da ste uložili vreme i pažnju da razmislite o ukusu, navikama i željama domaćina.
Personalizovani poklon ne mora biti luksuzan da bi bio vredan - dovoljno je da nosi poruku i emociju. Zato personalizovani Štark poklon paketi za slavu
Na našem podneblju malo je praznika koji imaju dublje značenje i toliko bogatu simboliku kao slava. To je dan kada porodica okuplja najbliže, širi toplinu doma i pokazuje poštovanje prema tradiciji. Iako su običaji duboko ukorenjeni u našu kulturu, pokloni kojima iskazujemo pažnju domaćinu mogu predstaviti dilemu - naročito kada već uveliko žurite, a još uvek nemate ništa spremno. Upravo tu nastupa naše rešenje - Štark poklon korpe za slavu, pažljivo osmišljene da objedine najbolje iz tradicije i bogate Štark ponude.
Zašto je poklon korpa savršen izbor za slavu
Odabir poklona za slavu često ume da bude izazovan. Želimo da pokažemo poštovanje, ali i da naš poklon bude praktičan, koristan i lep. Klasični izbori poput flaše vina ili slatkiša i dalje su prisutni, ali poklon korpa donosi nešto više - iskustvo.
Štark poklon korpa je kombinacija pažljivo odabranih proizvoda koji zajedno čine idealan spoj. Ona ne nosi samo materijalnu vrednost, već i poruku: „Mislili smo na svaki detalj, želeli
Navika da se kafa konzumira uz kolačiće i keksiće datira još iz 17. veka. U Italiji i Francuskoj, tadašnji dvorovi služili su espresso uz biscotti i tako, nesvesno, započeli ono što danas zovemo pauza za kafu. U Engleskoj, popodnevni čaj bio je nezamisliv bez tanjira malih kolača, dok je u našim krajevima kafa uz slatko postala deo svakodnevnog rituala - znak pažnje, gostoprimstva i bliskosti.
Kafa kao ritual
Danas, vekovima kasnije, ritual je isti - miris kafe, zalogaji koji se tope u ustima, i pet minuta samo za sebe. Između dva sastanka, u tišini svog doma ili uz poruku koja nas nasmeje. Kafa i keksići ostaju mali luksuz koji ulepšavaju dan.
Kafoljupci
Za one koji vole crnu, jaku kafu, onu što se pije sporo, iz omiljene šolje, idealan kontrast donosi Skroz Keksy sa limunom i nanom. Hrskav, osvežavajući i lagan, ovaj keks donosi ravnotežu snažnoj aromi crne kafe. U svakom zalogaju oseća se blagi citrus, dok nana osvežava nepce i naglašava bogatstvo kafe. To je spoj koji ne smeta,
Svi vrlo dobro znate kako izgleda letnje pakovanje, bilo da idete na plažu, izlet ili istražujete neku novu destinaciju. Peškiri, kreme, šeširi, naočare, voda, rezervne stvari… i sve to mora da stane u jednu torbu ili ranac. I taman kada pomislite da ste poneli sve što treba, stiže ono dobro poznato pitanje: „Ima li nešto da se gricka?“
Zato su Štark grickalice i keksići saputnici koje uvek nosite sa sobom, gde god da putujete.
Letnji dani su stvoreni za uživanje napolju, bilo da ste na plaži, igrate odbojku, šetate, istražujete gradove ili se opuštate u hladu. I svi znamo koliko brzo ogladnimo dok traje dobra zabava. Zato su lagane, praktične grickalice koje se ne kvare i ne tope na suncu pravi spas u svakoj prilici. Tu Štark grickalice postaju nezamenjive. Smoki Original, Smoki WOW kikiriki, hrskave grisine i Prima kikiriki su idealne za svaki plan, zauzimaju malo prostora, lako se spakuju i brzo dele sa svima. Najvažnije, ne lepe se za ruke, ne tope se i spremne su u svakom trenutku
Kažu da je dovoljna samo jedna kugla sladoleda da se pokrene hormon sreće. A još kad je taj sladoled pun poznatih ukusa iz detinjstva i Štark čokolade – osmeh dolazi sam od sebe. Zato, ako vam dan nije išao po planu ili vam jednostavno treba razlog da se obradujete – naši ručno rađeni sladoledi će vam sigurno popraviti raspoloženje.
Da, dobro ste pročitali – omiljeni sladoledi vraćaju se i ovog leta! I to u četiri dobro poznata ukusa: Smoki, Bananica, Menaž i Najlepše želje.
Nisu to obični sladoledi – već mali, osvežavajući trenuci sreće koji vam vraćaju najlepše letnje uspomene. Smoki sladoled donosi neočekivani spoj blago slanog i slatkog, Bananica ostaje verna svom legendarnom ukusu koji odmah prepoznajemo, Menaž je raskošno čokoladan i pravi je izbor kada želite da se počastite, dok Najlepše želje donose onaj poznati, klasičan ukus kome je teško odoleti.
Za sve vas koji volite sladoled ne samo zbog ukusa, već i zbog onog posebnog osećaja koji donosi – evo nekoliko zanimljivosti koje
Čokolada koju danas svi konzumiramo, imala je dugu istoriju, a zbog karakteristika koje poseduje uspela je kroz vreme da se modifikuje i ostane omiljena poslastica svih generacija sladokusaca.
Veruje se da je 7. jula 1950. čokolada došla po prvi put iz Amerike u Evropu, kada ju je Ernan Kortes predstavio španskom kralju Karlu V. To je razlog zašto se današnji dan uzima kao datum slavlja.
Zbog svog ukusa i pozitivnog uticaja na naše raspoloženje, čokoladu još zovu i hranom bogova jer se i drvo na kojem raste kakao zove Theobroma cacao, što u prevodu znači „hrana bogova“.
U početku se konzumirala kao napitak, u kombinaciji sa vodom i ljutom papričicom, a današnji čvrsti oblik i sladak ukus je dobila tek 1847. godine u Velikoj Britaniji.
Čokolada se topi na temperaturi neznatno nižoj od normalne temperature našeg tela, tj. istog momenta kad je stavite na jezik. Topljenje čokolade u ustima uzrokuje lučenje endorfina, hormona koje izaziva i ljubljenje.
Postoje neki mirisi i ukusi koji nas vraćaju kroz vreme - pravo u detinjstvo. Dovoljno je samo malo toplog mleka, prstohvat mlevenih oraha ili kockica čokolade, da nas srcem odvede pravo u kuhinju naše bake. Dok smo mi gledali crtani i čekali da se ispeče štrudla, ona je mesila testo, merila „odokativno“, i s ljubavlju u fil dodavala ono najbolje što ima.
Tada nismo znali da su baš ti trenuci dragoceni - i da ćemo ih jednom tražiti u receptima, ukusima, brendovima koje volimo. Danas, dok pripremamo omiljene tradicionalne kolače, uz Štark čokolade koje nas već generacijama prate, kao da se čuje bakin glas: „Nemoj da žuriš, pusti da naraste… i narendaj malo više čokolade.“
Zato smo za vas pripremili recept za najlepšu štrudlu sa orasima i čokoladom - baš onakvu kakvu pamtimo iz detinjstva, sa dodatkom naših omiljenih Štark čokolada.
Priprema:
Testo: Mleko zagrejte, pa u manjem delu rastvorite kvasac i kašičicu šećera. U ostatak mleka stavite
Kora:Umutite penasto belanca, pa dodajte šećer. Kada se umuti šećer, polako dodajte žumanca i mutite, posle dodajte brašno, kakao prah i ulje. Sjedinite sve sastojke i stavite u pleh da se peče na 180°C 20-25 minuta. Kada se kora ispeče, vruću je prelijte hladnim mlekom i ostavite da se ohladi.
Fil sa mlevenim keksom: U posudu sipajte i polako umutite, možete i ručno, kiselu pavlaku, prah šećer i postepeno dodajte mleveni Štark Avala ili Štark Petit Beurre keks.
Drugi fil: Umutite šlag sa mlekom u čvrstu smesu ili umutite samo slatku pavlaku.
Glazura: Otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa uljem na tihoj vatri. Kada
Priprema: 1. Kora: Margarin i med otopite na niskoj temperaturi. Dodajte mleveni keks, pa dobro sjedinite. Dobijenu smesu utapkajte na dno okruglog kalupa prečnika 26 cm kome se skida ivica. Unutrašnji obod kalupa namažite margarinom i obložite trakama papira za pečenje, kako bi se ivica lakše skinula. Istopite na pari Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, pa u tankom sloju premažite podlogu. Ostavite u frižider da se stegne, dok pripremate fil.
2. Fil: Ručno izmešajte krem sir sa prah šećerom. Posebno mikserom umutite slatku pavlaku i sjedinite sa krem sirom. Dodajte limunov sok. Želatin prelijte sa malo hladne vode, pa kad nabubri, zagrejte na niskoj temperaturi dok se sve mrvice ne istope i polako sipajte u fil sobne temperature
Sastojci: 300g Menaž čokolada ili Menaž crnih čoko dugmića 200ml slatke pavlake Posipanje: 200g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
Priprema: Slatku pavlaku stavite na srednju vatru da se kratko zagreje, oko tri minuta. Za to vreme iseckajte Menaž čokoladu na sitne komadiće u odvojenu posudu. Kad je se slatka pavlaka zagreje, prelijte je preko Menaž čokolade i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Ostavite dobijenu smesu u frižider na tri sata. Nakon toga, spremite Štark Avala ili Štark Petit Beurre mleveni keks, oblikujte smesu u kuglice i svaku pospite keksom. Umesto Menaž čokolade možete da koristite i Menaž crne čoko dugmiće.
Kora: 6 belanaca 6 kašika šećera 3 kašike brašna 6 kašika mlevenih pečenih lešnika Fil: 1l mleka 6 žumanaca 3 kesice pudinga od vanile 220g šećera 1 margarin (250g) 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića Potrebno je još: 200g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa Oko 150ml mleka za umakanje keksa Dekoracija: 200g šlaga ili 500ml umućene slatke pavlake
Priprema: Kora:
Belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Nastavite da mutite oko dva minuta i na kraju ručno umešajte brašno i mlevene lešnike. Rernu uključite da se zagreje na 180 stepeni, izlijte smesu za koru u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje, pecite 15 minuta. Veličina pleha je 20×35 cm. Fil:
Polovinu mleka sipajte u šerpu i dodajte šećer. U drugu polovinu mleka mikserom umutite žumanca i puding. Sve sipajte u šerpu i skuvajte fil tako da se krem zgusne. Sve vreme mešajte da fil ne zagori. Kada se fil skuva, ostavite sa strane da se ohladi. Posebno umutite margarin i posebno umutite
Čokolada je neodoljiv slatkiš za milione ljudi širom sveta. I ne samo to, ona predstavlja prirodni izvor endorfina, hormona sreće, te utiče pozitivno na naše raspoloženje. Potiče iz Južne Amerike, gde su je Maje i Azteci koristili kao valutu i pili kao napitak. Prva čokolada je stigla u Evropu 1519. godine, kada su je moreplovci predstavili kralju Španije.
Čokolada je bila izvor inspiracije za mnoge umetnike, od slikara i vajara do filmskih stvaralaca i pisaca. U svetu umetnosti, čokolada je prikazana na mnogo različitih načina, odražavajući njen složen i raznolik kulturni značaj.
Jedan od najpoznatijih prikaza čokolade u umetnosti je slika „Mrtva priroda sa čokoladnom posudom” holandskog majstora Jana Davidsa de Hema. Ova slika mrtve prirode, nastala u 17. veku, prikazuje lonac čokolade, šolju i razno voće i slatkiše, ukazujući na dekadenciju i luksuz povezan sa čokoladom u to vreme.
U filmu se čokolada često koristila kao simbol iskušenja i uživanja. Jedan od najpoznatijih primera
Verujemo da se svaki put unervozite kada treba da odlučite koju poslasticu da pripremite svojim ukućanima za Uskrs. Ispuniti svačije želje i prohteve, a uz to uštedeti na vremenu kojeg nemate na pretek, nije lak zadatak.
Stoga smo pripremili recept za tortu sa Štark piškotama, Menaž čokoladom i lešnicima, jer za nju neće biti potrebno pečenje, pa je samim tim i vreme pripreme dosta kraće. Glazura je hrskava zbog lešnika, a kora kremasta i lagana, tako da verujemo da će svi sladokusci u vašem domu biti zadovoljni.
Priprema je jako jednostavna, traje svega 30 minuta. Smo imajte u vidu da je torti potrebno više vremena da se slegne, pa pripremu obavite dan ranije. Pratite korake, počinjemo.
Bademi, uzgajani na sunčanim podnebljima, predstavljaju jedan od najstarih i najcenjenijih plodova na svetu. Ovaj čudesan i hranljiv plod uzgaja već više od tri hiljade godina i smatra se simbolom zdravlja, lepote i dugovečnosti.
Bademi su bogati proteinima, vitaminima i mineralima, kao što su magnezijum, gvožđe, cink i vitamin E, što ih čini izuzetno korisnim za naše zdravlje. Oni takođe sadrže visok nivo mononenasićenih masnih kiselina, koje su neophodne za održavanje zdrave ravnoteže u organizmu.
Danas se čak 80% badema na svetu proizvodi u Kaliforniji, a čak 40% završi u rukama čokoladne industrije.
Osim što su zdravi, bademi su vrlo ukusni, a mogu se koristiti i u kombinaciji sa drugim sastojcima, kao slani i slatki. Mogu se jesti sirovi ili prženi, sa čokoladnim prelivom poput naših dražeja. Pored toga, dodali smo i kakao prah preko mlečne čokolade, a postoji i verzija sa cimetom, kao i raznobojinim glazurama.
Bademi takođe igraju ključnu ulogu u različitim kulturama širom sveta.
Čim se uđe u februar mesec, ulazi se u sezonu ljubavi. Verujemo da to znate i osećate u vazduhu, kao i sve mačke čiji će ljubavni zov uskoro početi da se čuje u svačijem komšiluku, samo da se otarasimo ovog minusa.
Sa tom sezonom dolaze i pokloni kao divan način da dragim osobama pokažete koliko ih volite i cenite. Ovogodišnji Dan zaljubljenih i Međunarodni dan žena su savršene prilike da se one osete ponosno. I možda malo razmaženo. Šta fali? Naravno – ništa.
Bilo da je to romantični partner, član porodice ili draga prijateljica, pokloni su idealan način da iskažete svoja osjećaje i, naposletku, stvorite uspomene koje će trajati do kraja života.
Iskoristite Dan zaljubljenih da iznenadite svoju voljenu osobu buketom njenih omiljenih Bananica, pakovanjem dražeja ili čokoladom. Uz to, dodajte lični pečat, poput ručno napisane poruke ili vaše zajedničke fotografije, po mogućstvu polaroid.
Međunarodni dan žena je savršena prilika da se prisetimo da značajne žene u našim životima zaslužuju
Sigurno imate omiljenu rođendansku tortu, ali da li znate koja torta je bila najčešća na trpezama godine kada ste rođeni? Većina ovih torti se i danas rado sprema u mnogim domovima. Retko koja proslava prolazi bez čuvene Doboš ili Reforma torte. Ukusnoj Švarcvald torti niko ne može da odoli, a čokoladne torte su još uvek omiljene svima! Pročitajte kada su neki od ovih recepata postali popularni i kada su ih domaćice najviše razmenjivale među sobom.
Šifon torta (1948 – 1956)
Šifon torta je ukusna, lagana i priprema se bez mleka. U pitanju je jednostavan patišpanj, koji se savršeno uklapa uz kafu ili čaj. Mekana tekstura dobija se dobrim mućenjem jaja uz dodatak voćnog soka – najčešće limunovog. Istorija ovog deserta seže do 1920. godine, kada je njen recept osmislio poslastičar i pekar Harry Baker. On je svoj recept 1948. godine prodao poznatoj prehrambenoj firmi ,,Betty Crocker’’. Marketinška kampanja koja je pratila promociju ove torte učinila ju je izuzetno popularnom, te ona oko 1950.